Arvo Kytola muistelee tässä vuonna 1979. Aiheena vanha Laukeelassa vuonna 1979 purettu talo. Talo oli Kajanderin kukkakaupan vieressä kirkosta poispäin.

 

 

Kyseinen talo kuvassa vasemmalla. Kuvan luovuttaja:Lahja Närvänen

 

 

Talo Lounais-Hämeen kauppana vuonna 1958

 

 

Talon rakennutti todennäköisesti "pitäjänvärjäri" Matti Lagerström (1834-1909). Seuraava omistaja oli leipurimestari August Lagerström, joka kuoli v. 1945. Hänen leskensä kuoli v. 1949. Pariskunnalla oli selkävikainen poika, joka toimi talon kahvilassa tarjoilijana. Lagerstömit muuttivat nimensä Laaksovirraksi. Taloa kutsuttiinkin aikoinaan Laaksovirran liiketaloksi.

 

Arvo Kytölä kertoo, että hän pääsi ensimmäisen kerran käymään tässä talossa vuonna 1914. Alkuvuodesta 1914 hän kävi Urjalan kirkossa heinäripillä kasvattivanhempiensa kanssa. Venäläinen sotilaskomppania oli kuitenkin juuri marssimassa Porista Urjalan asemalle ja Urjalan kirkonmäelle oli pysähtynyt noin sadan miehen joukko. Upseerit ja aliupseerit täyttivät puheena olevan talon kahvilan ja Laineen pullapuodin. Arvo Kytölä ei päässyt vierailemaan kahvilassa. Syyskuussa 1914 Arvo kytölän kasvatti-isä Oskari meni käymään Laukeelassa lääkärissä Albin Skogströmillä. Tuolloin Arvo Kytölä vieraili talon kahvilassa. Myymälähuone oli pahvitettu ruskealla pinkopahvilla, sisäkaton pahvi oli maalattu harmaaksi. Huoneessa oli myymälätiski, ja sen takana hyllyjä. Hyllyillä oli korppuja, korvapuusteja, sokerisia "suutarinleukoja" sekä laatikoissa piparkakkuja ja erivärisiä karamelleja. Tiskillä oli vanhanmallinen pöytävaaka. Ikkunan edessä oli vakstuukilla peitetty pöytä. Vasemmalla oli kamarihuone, jossa oli vaaleanpunaiset seinät, harmaa sisäkatto ja nurkassa peltipintainen uuni. Huoneessa oli kanapee (pitkulainen kahden tuolin kokoinen sohva) ja muutamia pöytiä. Ikkunoissa oli pitkät raitaiset ikkunaverhot ja valkoiset salusiinit eli puoliverhot. Poika Aukusti nukkui tässä huoneessa. Ovipielessä oli soittokello, ulko-oven soittokellossa puolestaan oli jotain venäjänkielistä tekstiä. Toinen huone oli makuukamari, josta pääsi apteekin suunnassa olevaan pakariin. Joku piika juuri paistoi siellä herkullisen näköisiä leivoksia. Talon salista puolestaan näkyi kirkko vihertävien ikkunaruutujen läpi. Kun Kytölän vanhemmat palasivat, he joivat kahvit ja Arvo Kytölä sai juoda pullollisen Aug. Nylanderin punaista limonadia.

 

Nyt purettu rakennus on siirretty muualta tälle pystytyspaikalle, se on ollu alunperin paritupatyyppiä. Vuoden 1922 terveydenhoitolaki vaati taloon muutoksia. Taloon rakennettiin poikkipääty, asuinhuoneet siirrettiin yläkertaan. Laaksovirtojen (ent. Lagerström) kuoltua talo myytiin Nuutajärven Osuuskaupalle (Lounais-Häme). Lopulta rakennusta käytettiin lastenneuvolana. Lämmitys toimi loppuvaiheessa kamiinoilla.

 

Arvo Kytölä lausuu, että vain muutaman vuoden muistetaan tätä Laukeelan vanhimpiin kuulunutta rakennusta ja sitten se unohdetaan.              

 

Paluu pääsivulle